Over scheiding van Tafel en Bed heerst nog wel eens spraakverwarring. Er wordt vaak gedacht dat als echtgenoten uit elkaar gaan en één van de echtgenoten verlaat het huis dat men dan gescheiden is van tafel en bed. In praktische zin klopt dat maar juridisch niet. Hoe zit het dan wel? 

Verschil met een echtscheiding 

Om te scheiden van Tafel en Bed moet je net als bij een gewone echtscheiding een verzoekschriftprocedure starten bij de rechtbank. Het grote verschil is dat je bij scheiding van tafel en bed officieel getrouwd blijft na de beschikking van de rechtbank. Financieel/juridisch hef je wel de (beperkte) huwelijks gemeenschap op en verdeel je het vermogen net als bij de gewone scheiding. 

Zoals je ziet gaat het dus verder dan uit elkaar gaan en op verschillende adressen gaan wonen. Je blijft getrouwd maar je hebt geen (beperkte) gemeenschap van goederen meer met elkaar. 

Procedure voor Scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed regel je precies hetzelfde als bij een gewone scheiding. Je maakt afspraken over de verdeling van bezit, de woning, pensioen, de kinder- en partner alimentatie. De advocaat stuurt het convenant met daarin jullie afspraken mee met de verzoekschriftprocedure bij de rechtbank. Vervolgens wordt de beschikking van de rechtbank ingeschreven in het huwelijksgoederenregister zodat schuldeisers weten dat jullie financieel gescheiden zijn. Je blijft getrouwd doordat je de beschikking niet inschrijft bij de gemeente.  

Hebben jullie minderjarige kinderen dan zijn jullie ook nog verplicht om een ouderschapsplan te maken. Of beter gezegd een Kinderzorgregeling. De vastlegging van hoe je samen ouders gaat zijn na scheiding voor jullie kinderen. 

Wat zijn redenen voor een scheiding van tafel en bed

Vroeger was je verplicht om samen te wonen tijdens het huwelijk maar dat is niet meer zo. Daarom komt deze vorm van scheiden niet meer veel voor. Waarom kiezen sommige mensen er dan toch voor:

  • Scheiden past niet bij het geloof dat men belijdt.
  • Als mensen financieel los van elkaar willen zijn en toch getrouwd willen blijven. 
  • Inlassen van een pauze oftewel proefscheiding (die je ook weer ongedaan kunt maken). 

Wat zijn de voordelen van scheiden van tafel en bed

Het voordeel is dat je getrouwd blijft en dat kan fijn zijn als je een proefscheiding wil of als je door je geloof getrouwd wilt blijven. Je kan het weer ongedaan maken maar je kunt ook volledig scheiden zodat je ook niet meer getrouwd bent. Weet dat scheiding van tafel en bed alleen mogelijk is bij een huwelijk en niet bij een geregistreerd partnerschap. Die laatste kun je alleen volledig ontbinden.

Kosteloos advies gesprek

Wil je meer weten over echtscheidingen en wat Ouders in Scheiding voor je kan betekenen. Boek vandaag nog je kosteloze Succesvol Scheiden gesprek in mijn online agenda op een moment dat het jou uitkomt en we kijken samen wat er voor nodig is om Succesvol te scheiden voor jou en je leven weer leuk te laten zijn! Wil je liever eerst persoonlijk contact dat kan natuurlijk ook! Doe waar jij je goed bij voelt!

 

Ginny
Heb je een vraag? Stel 'm hier gerust!
Scan de code