Als je gaat scheiden worden termen die je wel eens gehoord hebt ineens van belang. Bijvoorbeeld co-ouderschap: wat is dat precies en wat betekent dat als jullie daarvoor kiezen. Daarover gaat dit blog. 

Wettelijk geregeld?

Per 1 maart 2009 geldt voor alle ouders die samen gezag hebben over hun minderjarige kinderen dat zij verplicht zijn een ouderschapsplan op te stellen met elkaar. Dat geldt dus zowel voor gehuwden als samenwoners die met minderjarige kinderen gaan scheiden/uit elkaar gaan.

Hoe je de omgangsregeling en dus het co-ouderschap met elkaar regelt is niet wettelijk geregeld. Co-ouderschap is een verzamelterm voor afspraken die ouders met elkaar maken over opvoed- en zorgtaken :

  • waarbij de dagelijkse zorg en opvoeding van de kinderen min of meer gelijkwaardig wordt verdeeld. De kinderen wonen in twee huizen zien beide ouders dus ongeveer evenveel. 
  • ook bij co-ouderschap maak je afspraken met elkaar over hoe je samen de kinderen betaalt na scheiding. Ook al wonen de kinderen ongeveer evenveel bij beide ouders dan kan er nog sprake zijn van een inkomensverschil of een verschil in zorgdagen. Bovendien heb je ook altijd te maken met dagelijkse zorg overstijgende kosten zoals studiekosten, fietsen, laptops voor school, schoolreisjes, enz. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie of een kinderkostenrekening.
  • De afspraken die ouders maken worden vastgelegd in een ouderschapsplan of een ander beter woord daarvoor: Kinderzorgregeling. Dat maakt dat je ze niet zonder instemming van de andere ouder eenzijdig kunt wijzigen. 

Voor- en nadelen van co-ouderschap

Vroeger was de omgangsregeling veelal traditioneel “1x in de 14 dagen een weekend bij vader”. Je ziet de laatste 15 jaar steeds meer gelijkwaardig ouderschap ontstaan in de maatschappij. Het co-ouderschap heeft zowel voor kinderen als ouders voordelen:

  • Doordat de kinderen ongeveer evenveel bij jullie zijn hebben de kinderen minder het gevoel dat ze moeten kiezen en dus minder last van een loyaliteitsconflict.
  • Kinderen hebben in twee huizen echt een thuis.
  • Jullie zullen beide ouders het gevoel hebben dat je volwaardig ouder bent en dat je alle aspecten van het ouderschap meekrijgt: schooldagen, sport (wedstrijden), weekend, van opstaan tot naar bed gaan, enz. 
  • Doordat de zorgdagen min of meer gelijk verdeeld zijn heb je allebei evenveel tijd voor je werk en om je eigen (sociale) leven weer op te bouwen na een intense periode.

Ten opzichte van de vroegere standaard zijn er nagenoeg geen nadelen. Ja je blijft in nauw contact met de andere ouder en dat kan je zien als nadeel. Draai het om: wees je ervan bewust dat het de andere ouder is en de vader of moeder van je kinderen die ook het beste met jullie kinderen voor heeft. Dat geeft een totaal andere blik. Je bent en blijft nou eenmaal voor altijd verbonden met elkaar door de kinderen. Dan kan je er voor jezelf en voor de kinderen maar beter het beste van maken. Hoe ingewikkeld soms ook.

Toeslagen en Kinderbijslag

Voor bepaalde wetten is er wel gedefinieerd wat co-ouderschap is om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld Toeslagen en Kinderbijslag. Daar zullen we in het scheidingsproces uitgebreid aandacht aan besteden zodat jullie het financieel zo optimaal mogelijk regelen.

Meer weten over co-ouderschap?

Mochten jullie meer informatie willen over of co-ouderschap iets voor jullie is? Weet dat het een vast onderdeel is van het scheidingsproces is bij Ouders in Scheiding. Plan vandaag nog je kosteloze Succesvol Scheiden gesprek in mijn online agenda op een moment dat het jou uitkomt en we kijken samen wat er voor nodig is om Succesvol te scheiden voor jou en je leven weer leuk te laten zijn! Wil je liever eerst persoonlijk contact dat kan natuurlijk ook! Doe waar jij je goed bij voelt!  

 

Ginny
Heb je een vraag? Stel 'm hier gerust!
Scan de code